Med ett BIOPAC system finns möjlighet att göra så kallade bioimpedansmätningar, vilket är intressant som en noninvasiv metod att mäta relativa förändringar av hjärtats slagvolym(SV) och cardiac output (CO).
Cardiac output (CO och SV) via bioimpedansmätning.
Genom bioimpedansmetoden låter man en mycket svag växelström flyta över bröstregionen, samtidigt som man med elektroder mäter upp spännngsvariationerna. På så sätt får man fram bioimpedansen som funktion av tiden, och med hjälp av denna kan man sedan uppskatta hjärtats slagvolym.
Principen bygger på att blodflödet orsakar periodiska variationer i bioimpedansen.
För denna mätning används tillsammans med ett BIOPAC bassystem MP160, en NICO100C förstärkare för bioimpedansen samt en ECG100C för ett enkelt EKG.
Vad får man ut av mätningen?
Mätresultatet får ut i flera former. Dels får man tillgång till rådata signalerna, impedansen(Z) och dess tidsderivata(dZ/dt). Dels kan man online via matematiska formler uppskatta relativa värden på SV, och mha heartrate också CO. Man kan även skapa helt egna online beräkningar som hamnar som virtuella kanaler. All data sparas på fil, men kan även visas grafiskt i programvaran.
Klicka på bilderna för förstoring.
För denna mätning används en NICO100C förstärkare för bioimpedansen samt en ECG100C för ett enkelt EKG.
Man kan även göra avancerade analyser av mätdata i efterhand när mätningen är avslutad. Detta innefattar automatisk ICG analys, där man får fram bland annat beat-2-beat baserade, LVET, SV, CO, TFC, TFI, VI, PEP, SI, CVP, m.m
Klicka på bilden för förstoring.
Bioimpedansmätningar kan även användas till mycket annat. Bland annat analys av sammansättningen i biomassan, till exempel vattenhalt i kroppen samt fettfri biomassa.
Cardiac Output
Denna screencast visar uppskattning av hjärtutgången från arteriellt blodtryck ABP: denna automatiserade rutin kräver en kontinuerlig icke-invasiv blodtrycksvågform och använder Liljestrand och Zander-estimatorn för att beräkna slagvolym och hjärtutmatning på en cykelbaserad basis. Utmatningsresultat till kalkylblad, journal och vågform. Detta är en ny funktion som är tillgänglig för AcqKnowledge 4.4 och högre.
Välkommen att kontakta oss! Vi guidar dig framåt i din beslutsprocess och är måna om att hitta en optimal teknisk lösning för just din applikation. Använd gärna vårt webb-formulär för vägledning.
Vill du göra fysiologiska experiment i VR men tycker att det är krångligt? Vizard med SightLab erbjuder enkla Python-mallar för att skapa VR-experiment, perfekt integrerat med BIOPAC, helt utan kod. Vi på JoR hjälper dig gärna med planering, tips och verktyg samt gör gärna en demonstration hur man skapar och genomför ett experiment i VR-miljö.